Vinarije i Vinski Podrumi

Vinarija Aleks

Vinarija Aleks osnovana je 1900.godine, proizvode vino i rakiju, a današnji vinogrdi na Banstolu su podignuti oko 1930.godine.

Zaštitni znak Vinarije Aleks je “Bermet Aleks” čiji je robni žig zaštićen na domaćem i međunarodnom tržištu. Tokom 2008.godine Vinarija Aleks je dobila zvanje dvorskog liferanta od strane Kraljevskog dvora Karađorđevića, čime su se crveni i beli bermet našli na kraljevskoj trpezi.

Vinarija Kovačević

Porodica Kovačević proizvodi vino više od 100 godina iz vinograda koji se nalaze na južnim padinama Fruške gore u Irigu. Tokom 2001.godine investirali su u izgradnju nove vinarije i podizanje novih zasada vinove loze. Insistirajući na stalnom podizanju kvaliteta, vina iz Vinarije Kovačević su se našla na zvaničnom protokolu hrane i pića Predsedništva Srbije. Zaštitni znak Vinarije Kovačević je Šardone.

Vinarija Mačkov podrum

Ova vinarija se nalazi u Irigu i u vlasništvu je porodice Jojić ( čuveni vinogradari i vinari iriškog kraja ).

Zaštitni znak, ponos vinarije je Portugizer-mlado vino, dobijeno od sorte plavi portugizer koja je nekada bila česta u fruškogorskom vinogorju.

Danas je ova sorta potpuno iščezla sa ovih prostora, a Vinarija Mačkov podrum ulaže napore da ovom vinu vrati stari sjaj i slavu.

Kuća vina Živković

Ovo je mlada vinarija, osnovana 2006.godine sa vinogradima u ataru sela Krčedin. Zasadi vinove loze su na 41 ha, a zastupljene su sledeće sorte: kaberne sovinjon, merlo, širaz, šardone…

Vinarija Kiš

Vinarska tradicija ove porodice datira od 1830.godine i zasigurno je jedna od poznatijih vinarija u Sremskim Karlovcima.

Ponos i brend vinarije Kiš je “Kišov bermet” koji se proizvodi po starom porodičnom receptu.

Vinarija Dulka

Ova vinarija je u vlasništvu porodice Dragojlović, nalazi se u Sremskim Karlovcima i već 5 generacija proizvode odlična vina (prva vinarija koja je proizvela beli bermet).

Vinarija Deurić

Nalazi se na južnim padinama Fruške gore (Maloj Remeti) i na površini od 13,5 ha uzgaja se: rajnski rizling, sauvignon, traminac, chardonnay, probus, merlot, pinot noir…

“Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe”

Pod ovim geslom, tradicionalno od 1978 godine PSD Železničar iz Novog Sada organizuje Fruškogorski maraton. Ova manifestacija traje dva dana i jednu noć (ukupno 34 sata) i svake godine okupi više hiljada ljudi (na dosadašnjih 38 maratona učešće je uzelo preko 210.000 ljudi, a više od 75% maratonaca je mlađe od 25 godina). Ono što karakteriše ovaj maraton, je više staza trasiranih po brdovitom šumskom pojasu Fruške gore, prilagođenih kako za fizički spremne, tako i za rekreativce i početnike.

Tabela staza i mapa: pdnaftas.org.rs/index.php/fruskogorski-maraton

Staze su projektovane tako da prolaze kroz najlepše predele Fruške gore i po pravilu su u nagibu (čas ste na grebenu, čas u podnožju). Beli krug i crveno srce u njemu je prepoznatljiva markacija svih 197 km staza maratona, a staze prolaze pored manastira: Grgeteg, Staro Hopovo, Novo Hopovo, Ravanica Vrdnik, Jazak, Bešenovo i Beočin. Na stazama postoje 24 kontrolne tačke, sa stalnim dežurstvima tokom trajanja maratona, na 13 kont. tačaka se nalazi osveženje, dok je na 6 kont. tačaka dežura i sanitetska služba. Sertifikat Svetske Organizacije Maratona su, počevši od 2015.godine dobile 4 staze Fruškogorskog maratona:

  • srednji istočni maraton 1 poen
  • veliki istočni maraton 2 poena
  • ultramaraton 3 poena
  • ultraekstremni 4 poena

I kao takve uvrštene su u red svetskih trka kao kvalifikacione za trku oko Mon Blana !!!

Pravo učešća na Fruškogorskom maratonu imaju sva zainteresovana lica starija od 18 godinakoja se osećaju psiho-fizički spremnim za ovakav vid aktivnosti (dok mlađi od 18 moraju biti u pratnji punoletne osobe).

Prvi Fruškogorski MTB maraton je održan 1992.godine i to u toku pešačkog maratona (grupa entuzijasta i zaljubljenika je učestvovala sa biciklovima), te je tako i nastala ideja o stvaranju Fruškogorskog MTB maratona, prvog brdskog maratona na ovim prostorima.

Počevši od 1993 godine MTB maraton je u organizaciji kluba “Fanatic” iz Novog Sada i održava se u maju za vikend oko Đurđevdana. Maraton se deli na tri staze: Mali, Srednji i Veliki istočni maraton (32km, 56km I 82km) i većina trase staza koristi postojeće staze pešačkog maratona koje su obeležene prepoznatljivim crvenim srcem u belom krugu. Naravno, postoji i deo staza koji je rezervisan samo za MTB maraton, a markacija je strelica usmerena ka pravcu koji je namenjen kao trasa za MTB stazu i natpis MTB uz strelicu.

Mape svih tri staza: Fanatic.rs/opisi-staze-maratona/

U oktobru mesecu 2013.godine, održan je prvi jesenji Fruškogorski MTB maraton, koji za razliku od “majskog” MTB maratona, nije takmičarskog karaktera već služi za upoznavanje, uživanje i druženje svih ljubitelja MTB-a i panonske lepotice Fruške gore.

Lipovača

Lipovača Nalazi se sadesne strane puta Šid-Ilok,na izlasku iz Berkasova. Predivno izletište smešteno u velikom kompleksu lipove i hrastove šume, izuzetno prijatna i pitoma priroda, a zelene površine i kružne staze savršene za sport i rekreaciju za sve generacije.

Zmajevac

Zmajevac Partiznskim putem od Iriškog venca ka Crvenom čotu,neposredno pre raskrsnice za Vrdnik i Rakovac nalazi se ovo predivno izletište sa kojeg se pruža neverovatan pogled na Vrdnik i veliki deo Srema. Vikendom je teško pronaći mesto za roštilj od posetilaca…

Iriški Venac

Iriški venac, najviši prevoj u Vojvodini, raskrsnica Partizanskog puta i puta Ruma-Irig-Novi Sad, savršeno mesto za kampovanje i opuštanje u prirodi. Zimi je omiljeno sankalište za decu, a leti sabirni centar svih zaljubljenika u Frušku goru.

Letenka

Letenka je sigurno jedno od najpoznatijih izletišta, nalazi se na Partizanskom putu i savršeno je za aktivan odmor u prirodi zbog velikog broja terena za male sportove.

Popov čot

Nalazi se na partizanskom putu kod skretanja za Gregurevce,nedavno je izgrđena etno kuća, a u blizini se nalazi i Gregurevačka pećina.

Tepsija

Tepsija Nalazi se pored puta za Ležimir,okruženo je šumom i idealno je za izletnike. Postavljen je veći broj drvenih stolova sa klupama,što olakšava boravak u prirodi.

Astali

Skriveno u šumi pored Partizanskog puta predstavlja savršeno mesto za izletnike. Kontrolni je punkt Fruškogorskog maratona, a u blizini je i spomen obeležje iz II Svetskog rata.

Osovlje

Osovlje Odmaralište u vlasništvu NIS-e,nalazi se nedaleko od raskrsnice Partizanskog i puta za Beočin. Iako više nije u funkciji, i dalje je interesantno za izletnike zbog predivne prirode.

Jabuka

Nalazi se između Letenke I Crvenog čota,a na njemu se nalazi spomen obeležje iz II Svetskog rata posvećeno formiranju VIII Vojvođanske udarne brigade 1941.godine.

Koruška

Ovo izletište se nalazi na obali Dunava kod Suseka i omiljeno je mesto pecaroša i kupača. Vrlo je popularna vikend zona (postoji veliki broj vikendica).

Brankovac

Nalazi se između Zmajevca i Crvenog čota i sa njega se pruža predivan pogled na Novi Sad. U sklopu izletišta se nalazi PTT odmaralište (nije u funkciji),a u blizini je šumski put za Beočinski manastir i do Dumbrovačkih vodopada. Tu je 2012.godine otvoren prvi snoubord park na Fruškoj gori.

Rohalj Baze

Rohalj baze Ime vodi poreklo iz II Svetskog rata od podzemnih bazaskrovišta gde su se pred ustaškim i nemačkim progonom sklanjali stanovnici okolnih sela (Divoš, Ležimir..). Te baze su se nalazile na imanju porodice Rohalj, a u blizini se nalaze manastiri Kuveždin i Đipša…

Predstavlja tradicionalno izletište uglavnom za stanovnike tog dela Srema, a poznato je i kao izuzetna vazdušna banja (70 I 80-tih godine prošlog veka veći broj vikendaša počeo da živi- stalno boravi na ovom delu Fruške gore sa dijagnozom “ 6-12 meseci života”,a svi su poživeli još i do 20-30 god.).

Izvor Kozarica

Izvor Kozarica -Savinac Nalazi se u Čortanovcima i po legendi je Sveti Sava na tom mestu boravio kada je posredovao pomirenju svog brata Stefana i mađarskog kralja Andriju II.

Stražilovo

Izuzetni prirodni uslovi za odmor, razonodu i rekreaciju, poznato po tome što je na njegovom visu grob Branka Radičevića. O Stražilovu je pisao i Miloš Crnjanski,a danas je nezaobilazno stecište umetnika. Izuzetna vazdušna banja sa očuvanom florom i faunom.

Andrevlje

Andrevlje Odmaralište i izletište 4-5 km od Čerevića,idealno za odmor i rekreaciju, u svom sastavu ima i igrališta za decu (ljuljaške,klackalice,mali fudbal…).

Testera

Nalazi se nedaleko od Čerevića i na njemu je odmaralište prilagođeno za boravak dece (škola u prirodi).

Popovica

Popovica Izletište i jezero, predivne smaragdne boje (jezero je mrestilište šarana te je pecanje strogo zabranjeno) nalaze se na kraju istoimenog naselja koje je deo Sremske Kamenice. Na ovom izletištu se nalazi Dom penzionera i omanji kamp, a malo dalje je vidikovac sa predivnim pogledom na Dunav i Novi Sad. Ovde je i mesto starta čuvenog Fruškogorskog maratona, a do ovog izletišta može se doći i linijom gradskog autobusa iz Novog Sada (Bus 74).

Borkovac

Borkovac Izletište i jezero u podnožju Fruške gore, nedaleko od Rume. Jezero je izuzetno bogato ribom (som, smuđ, šaran, amur, tostolobik), dužine 2500 m širine 300 m, predstavlja pravi turistički raj sa uređenim plažama i tuševima, zauzima površinu od 42 ha.

Bruje Jezero

Bruje Jezero na putu od Erdevika ka Ljubi, dugačko 1000m, široko 300m, prosečne dubine 3,5m pravi raj za pecaroše, kampere, kupače, bicikliste…ima i uređen prostor za izletnike.

Moharač

Ovo jezero se nalazi na putu od Erdevika ka Viziću i najveće je jezero Fruške gore sa površinom od 70 ha, dužine 2500m, širine 300m, dubine 10m. Nezaobilazna stanica za pecaroše (šaran, štuka, som…), kampere i kupače.

Kapavica

Najmanje veštačko jezero Fruške gore koje se nalazi u šumi pored Vizića. Pune ga podzemne vode i obližnji izvor, zbog trske i veličine nije moguće plivanje i pecanje, ali se to nadoknađuje predivnom netaknutom prirodom.

Sot

Ovo jezero se nalazi na putu od Šida ka Iloku, pored sela Sot, zauzima površinu od 33ha, dubina je 4m, izuzetno bogato ribom (šaran, amur, tostolobik).

Čalmansko jezero

Čine ga tri jezera, prvo jezero se puni iz Begovog izvora, a onda se preliva u druga dva. Ova jezera kao i priroda oko njih predstavljaju pravi rezervat prirode.

Bingulsko jezero

Nalazi se na putu od Erdevika ka Binguli , retki su pecaroši i kupači zbog blizine većih i uređenijih jezera Bruje i Moharač.

Vranjaš

Nalazi se pored Manđelosa, u početku se koristilo za navodnjavanje njiva i voćnjaka, a sad je meka za pecaroše i kupače (babuška, šaran, amur, tostolobik). Nedaleko se nalazi i novoizgrađeni manastir Sv. Vasilije Ostroški, u celosti izgrađen od drveta.

Jezero Beli kamen ili Bešenovačko jezero

Nalazi se pored Bešenova i vlasništvo je BFC (nekadašnji kop laporca), pleni kontrastom plave vode i belog kamena. Vlada mišljenje da je voda kao i blato oko jezera lekovito, od ribe ima tostolobika i babuške.

Pavlovačko jezero-Kudoš

Nalazi se na putu Ruma-Vrdnik pored sela Pavlovci, zauzima površinu od 75 ha, dubine oko 6m, izuzetno bogato ribom (šaran, som, smuđ, amur).

Jezero Dobrodol

Nalazi se nedaleko od Iriga, zauzima površinu od 45 ha, dubine oko 6m, ribolov dozvoljen sa obale, obiluje ribom (šaran divljak, amur, smuđ…).

Jezero Međeš-Šatrinci

Ovo jezero se nalazi na putu od Iriga ka Krušedolu, zauzima površinu od 48 ha, dubine 4m, dozvoljen sportski ribolov sa obale (smuđ, babuška, šaran, amur), na njemu je uređena plaža sa tuševima i terenom za odbojku, u blizini je manastir Krušedol.

Jezero Šelevrenac

Nalazi se nedaleko od Maradika i nastalo je izgradnjom brane na istoimenom potoku, sa ukupnom površinom od 65 ha drugo je jezero po veličini na Fruškoj gori. Pecanje je samo sa dozvolom, dok je kupanje zabranjeno.

Jezero Jarkovci

Nalazi se pored sela Jarkovci nastalo je pregrađivanjem potoka radi navodnjavanja njiva, ukupna površina je 35 ha, dužine 2000m, širine 300m. Predivna lokacija za pecanje.

Jezero Podvezirac

Maleno jezero kod Sremskih Karlovaca ispod brda Vezirac, koje je bilo poprište čuvene bitke između Austrije I Turske. Ledinačko jezero Nastalo je 1999.godine prestankom rada pumpi kamenoloma Srebro, punilo se podzemnim vodama i iz Lukinog potoka kao i iz Srebrnog potoka. Od 2005. godine je isušeno a u planu je njegova rekultivacija.

Šakotinački vodopad

Ovaj vodopad je najviši na Fruškoj gori ( 6m ) i do njega stižemo iz sela Šakotinca, prateći šakotinački potok. Ukoliko ga potražite u vreme suše može se desiti da ga ne pronađete, jer će se isušiti. Do ovog vodopada možete stići i putem od Osovlja ka Čereviću. Nalazi se na nadmorskoj visini od 250m.

Dumbrovački vodopad

Drugi po veličini vodopad (5m), a do njega stižemo ukoliko od manastira Beočin sledite Dumbrovački potok ili putem iz Starog Rakovca. Nalazi se na 255m nadmorske visine.

Grob Branka Radičevića na Stražilovu Branko Radičević (1824-1853) je bio znameniti lirski pesnik koji je prvi počeo da piše na reformisanom srpskom jeziku.Njegovi posmrtni ostaci su iz Beča preneti 1883. godine i sahranjeni na Stražilovu kod Sremskih Karlovaca.

Spomenik Milici Stojadinović-Srpkinji Srpska pesnikinja 20-tog veka rođena u Bukovcu, kao sasvim mala preselila se sa porodicom u Vrdnik (otac joj je bio svešteno lice). Spomen bista se nalazi u porti manastira Ravanica u Vrdniku. Počevši od 1975.godine se održavaju susreti književnica “Milici u pohode” i to u Bukovcu i u Vrdniku.

Spomenik Jovanu Grčiću-Milenku Jovan Grčić (1846-1875) srpski pesnik rođen u Čereviću, u porodici grčkog tgovca,kao stipendista Matice srpske odlazi na studije medicine u Beč, odakle se zbog tuberkuloze vraća u rodni Čerević. Majka ga smešta u manastir Beočin (oaza tišine i spokoja, okružena šumom) gde je ubzo i umro. Sahranjen je uz manastirsku crkvu, sa stihovima Jovana Jovanovića Zmaja na spomeniku: “Evo ti, gore, evo, kojoj si tolko pevo, gora ti čuva telo, a spomen Srpstvo celo !”

Spomenik Duška Trifunovića u Sr.Karlovcima Poznati pesnik Duško Trifunović(1933-2006) je jedan od napoznatijih srpskih pesnika 20 veka,a sasvim sigurno je muzički najpevaniji među pesnicima, budući da su mnoge njegove pesme postale hitovi u izvođenju: Belog dugmeta, Zdra-vka Čolića, Indeksi, Arsena Dedića, Željka Joksimovića… Sahranjen je na groblju u Sremskim Karlovcima po sopstvenoj želji, a spomenik je postavljen na vidikovcu Magarčev breg.

Spomenik spaljenoj knjizi U Irigu,tokom II svetskog rata,književni fond i arhiv čitaonice je u znatnoj meri spaljen i uništen (nesebičnim zalaganjem vojnika vermahta i ustaša).Koliko je poznato, jedinstven spomenik spaljenoj knjizi koji simbolizuje Feniksa,odnosno neuništivost jednog naroda i njegove kulture,nalazi se na platou ispred Doma kulture i Srpske čitaonice.

Kapela mira u Sr.Karlovcima Ova kapela je podignuta u blizini mesta gde je 1699.godine sklopljen čuveni Karlovački mir između hrišćanske alijanse (Austrija,Poljska,Venecija I Rusija), s jedne strane,i Turska imperija sa druge strane, uz posredovanje Holandije I Engleske.

Spomen obeležje Slankamenačka bitka U podnožju Fruške gore kod Slankamena,19.avgusta 1691.godine, austrijska vojska pod komandom princa Ludviga Badenskog,odnela je pobedu nad Turskom vojskom kojom je komandovao Veliki Vezir Mustafa Ćuprilić (na bojnom polju je kosti ostavio sam veliki Vezir i 2000 turskih vojnika). U ovoj bici na strani Austije je učestvovalo i oko 1000 Srba pod komandom Jovana Monasterlije. Spomenik je podignut 1892.godine.

Spomen obeležje Petrovaradinska bitka Ova bitka je vođena 05.avgusta 1716.godine između Austrijske (pod komandom Eugena Savojskog) i Turske vojske ( koju je vodio Ali paša – smrtno ranjen u ovoj bici). Turska vojska je u ovoj bici poražena i prinuđena na povlačenje, a značaj ove bitke je u tome,što su posle nje Turci konačno i zauvek potisnuti južno od Save i Dunava. Na vrhu Vezirac iznad Petrovaradina i Bukovca, a prema Sr.Karlovcima,postavljen je 1902.godine spomenik posvećen velikoj pobedi Eugena Savojskog.

Kipovi na putu Ruma-Irig Podignuti su u znak sećanja na uspešnu borbu protiv kuge koja je u Sremu harala 1795-1796 godine. Na mestu gde su kipovi podignuti, bile su organizovane straže (sanitarni kordoni) koji su sprečavali ulazak i izlazak iz zaraženog Iriga. Kao takav, on predstavlja jedan od retkih, ako ne i jedini, spomenik zdravstvene kulture u ovom delu Evrope.

Manastir Sv. Vasilija Ostroškog Najmlađi manastir na Fruškoj gori, osveštan 2014 godine, urađen je u celosti od drveta i postavljen je nad izvorom svetih vrača-Kozme i Damjana. Nalazi se na izletištu Vranjaš pored Manđelosa, 7 km udaljen od manastira Šišatovac a 11 km od Sremske Mitrovice. Manastirska crkva je posvećena Sv.Vasiliju Ostroškom.

Područje Fruške gore nalazi se na granici prostiranja umereno kontinentalne klime, a zbog promena klimatskih karakteristika duž visinskog gradijenta i uticaja šumskog pokrivača ovde klima ima supkontinentalne karakteristike.

Svojim položajem, oblikom i vegetacijom Fruška gora utiče na stvaranje specifične lokalne klime, koja se donekle razlikuje od klime okolnog područja.

Ono što je interesantno je da, iako je Fruška gora niska planina, porastom visine klima postaje sve vlažnija i hladnija, tako da na grebenima ima odlike planinske klime sa hladnijom zimom i svežijim letom.

Vrednost srednje godišnje temperature je 11,2 * C, a Fruška gora spada
u oblasti gde je stepen relativne vlažnosti vazduha uglavnom osrednj (76%). Prema vrednostima za srednju mesečnu visinu padavina, najvlažniji meseci su maj i juni, zatim decembar, a najsuvlji meseci su septembar i oktobar. Područje Fruške gore je najbogatije padavinama u Vojvodini. Meteorološka prognoza za Frušku goru je weather.yahoo.com.

Hidrologija

Hidrografska mreža Fruške gore veoma je gusta i relativno pravilno raspoređena,a površinske vode su predstavljene izvorima,vrelima,gustom rečnom mrežom,barama i veštačkim jezerima.

Najduži potoci i reke nalaze se na severnoj padini Fruške gore,dok su potoci južne padine znatno kraći jer relativnu visinu Fruške gore smenjuje sremska lesna zaravan. Za turiste i posetioce Fruške gore posebno su interesantna fruškogorska jezera: Borkovačko, Pavlovačko, Bruje, Moharač, Bešenovačko, Manđeloško, Ledinačko….

Geografija

Fruška gora se nalazi između 45* 0” I 45* 15” severne geografske širine i između 16* 37” i 18* 01” istočne geografske širine.Prostire se između reka Dunava sa severa i Save na jugu ukupne dužine 80 km i širine 15 km. Spada u niske planine, najviši vrh je Crveni čot (539 m), a poznati vrhovi su još: Veliki gradac 471 m, Iriški venac451 m, Stražilovo 321 m…

Kako Stici Na Frusku Goru?

Kako stići na Frušku goru iz pravca:

  • Subotice – (autoputem E 75 SU-NS-BG izlazak na Novi Sad,Sr.Karlovce ili na Bešku). Udaljenost od Subotice do Iriškog venca 118 km, Iriga 128 km, Beočina 121km, Sr.Karlovaca 118 km
  • Novog Sada ( ka Iriškom vencu, ka Sremskim Karlovcima ili ka Beočinu, svejedno, odmah ste na padinama Fruške gore)
  • Beograda (autoputem E 70 BG-ZG izlazak na Inđiju,Rumu,Sremsku Mitrovicu ili Šid u zavisnosti od toga gde želite da stignete na Frušku goru). Udaljenost od Beograda do Iriškog venca 85 km, Iriga 75 km, Beočina 99 km, Sr.Karlovaca 79 km
  • Gradovi koji se jednim svojim delom ili u celosti nalaze na obroncima i padinama Fruške gore: Šid, Sr.Mitrovica, Ruma, Inđija, Irig, Sr.Karlovci, Beočin, Bačka Palanka i Novi Sad.

Geologija

Što se geološke građe tiče, Fruška gora je veoma raznolika i sastoji se od stena raznovrsnog sastava, načina i vremena postanka. Paleozojske tvorevine čine jezgro Fruške gore, a najrasprostranjenije su filiti i liskunoviti krečnjački škriljci. Mezozojske tvorevine prisutne su u manjoj meri i javljaju se u vidu uskih zona male debljine (trijanski crveni i sivi peščari). Tercijarne tvorevine su znatno rasprostranjene i to uglavnom u građi perifernih delova Fruške gore (slojevi sa ugljem, lajtovačkim krečnjacima, laporcima…). Kvartarne tvorevine prisutne su u vidu debelih naslaga lesa koje pokrivaju niže delove Fruške gore i obiluju biljnim i životinjskim fosilima…

O bogatoj istoriji Fruške gore najviše nam govore fosili morskih školjki, puževa, ježeva, korala; zatim fosili palmi, mamuta, irvasa, bizona i drugih sisara. Zahvaljujući ovim vrednostima područje Fruške gore je svojevrstan muzej u prirodi sa značajnom ulogom u edukaciji i obrazovanju, kao deo
geološke-istoriske i kulturne baštine Vojvodine, Evrope i sveta.

Flora Fruške gore je veoma raznolika i specifična sa preko 1500 vrsta biljaka. Ovako velikom raznovrsnošću Fruška gora može da se poredi sa mnogo većim i višim planinama u Srbiji.

Na širem području Fruške gore skrivenosemenice čine više od 90% ukupne flore,dok papratnjače i golosemenice čine preostalih 10%. Mnoge od ovih vrsta su na listi zaštićenih prirodnih retkosti. Fruška gora je posebno interesantna i poznata po veliko broju (preko 700) lekovitih biljaka,od kojih su veći deo atohtone “divlje”vrste,a manji deo su alohtone -gajene viljke.

Područje Fruške gore je u celini šumsko područje,a površina pod šumom je na 23.000 ha ( dok je nekada pod šumom bilo i 130.000 ha), najviše zahvaljujući delovanju čoveka koji je u prošlosti iskrčio veliki deo šuma i pretvorio ih u livade, utrine, njive, vinograde i voćnjake… Danas su na Fruškoj gori najzastupljenije šume hrasta kitnjaka, bukve, graba i lipe, a nešto ređe četinari, čak se u stručnim krugovima smatra da je najveća koncentracija lipove šume u Evropi baš na našoj Panonskoj lepotici-Fruškoj gori. Močvarna i barska vegetacija se nalaze uglavnom na nižim nadmorskim visinama uz reke Dunav, Savu i veće potoke.

Gljive se najviše sreću na pašnjacima, livadama i šumama (na zemljištu koje se ne obrađuje). Do sada je registrovano preko 500 vrsta gljiva,a poznatije jestive pečurke su: sunčanica, paprena mlečnica, lisičarka, đurđevača, poljska i šumska rudnjača, modrikača, jablanovača, vrganj… dok se bukovači i zimskoj velurki pripisuju i lekovita svojstva. Oprez za one posetioce koji slabije poznaju i razlikuju gljive, jer su na Fruškoj gori prisutne i neke smrtonosne gljive (zelena pupavka, panterovka) kao i manje otrovne (žuta pupavka, muhara, ludara, bljuvara..).

Životinjski svet Fruške gore je veoma bogat i raznovrstan, a za posetioce i turiste najzanimljivije su: ribe nastanjene u veštačkim jezerima (uglavnom gajene zbog ribolova), gmizavci (svi neotrovni osim Vipera berus-šarka, koja se jeko retko sreće), sisari (jelen, srna, šakal, divlja mačka, lisica,divlja svinja..) i ptice (zastupljene sa preko 200 vrsta, a interesantne su grabljivice:orao krstaš, orao kliktavac, patuljasti orao, stepski soko, mrka lunja, kratkoprsti kobac…).

Tokom vožnje ili pešačenja po Fruškoj gori, neretko ,možete sresti neku od gore navedenih životinja i susret ovekovečiti predivnom fotografijom (ako ste ubedljivi možda napravite i selfi :).

Pre 30 miliona godina teritorija Fruške gore se većim delom nalazila ispod površine Panonskog mora, a najviši vrhovi su bili samo ostrva u moru. Klima je bila suptropska, a padine “ostrva Fruška gora” su bile obrasle Taksodijom i Sebal palmama.

Pre nešto manje od milion godina, usled pomeranja tla je nestalo Panonsko more i pojavila se Fruška gora približna današnjem svom geografskom izgledu: Dunav, Sava, močvare, ritovi, plodne padine…

U vreme Ledenog doba, pre više od 60.000 godina Frušku goru su nastanjivali Neandertalci, koje su kasnije potisnuli sposobniji Kromanjonci.  

Praistorijsko Vreme

U praistorijsko vreme, prema materijalnim ostacima dobijenim iskopavanjima, Fruška gora je bila uglavnom naseljena u priobalju Dunava. U planinski masiv obrastao šumom čovek je zalazio samo radi lova ili traženja privremenog skloništa za vreme opasnosti. Praistorijski lokaliteti, iz vremena prvih naseljavanja čoveka na ovom području pripadaju kereškoj i starčevačkoj kulturi (stariji neolit), vinčanskoj kulturi (mlađi neolit) i metalnom dobu.

Za vreme starih Rimljana,u antičkom periodu, Fruška gora je bila poznata kao Alma Mons što je u prevodu ‘plodno brdo’ (padine su bile obrasle šumom, bogate raznovrsnom divljači).

Velelepni Sirmium ( Sremska Mitrovica) je bio jedna od četiri rimske prestonice u lll veku i baš je Car Prob, rođen u Sirmiumu, na “plodno brdo” doneo vinovu lozu, što predstavlja početke vinogradarstava u ovom delu Evrope. Ostaci rimske imperije se najviše ogledaju u iskopinama nekadašnjih naselja: Banoštor-Malata Bononia, Slankamen-Acumicum, Surduk-Rittium…

Fruška gora kao deo Panonske nizije, bio je tokom čitave svoje istorije pozornica burnih istoriskih događaja koji su često dovodili do nestanka stare i pojave sasvim nove populacije ljudi.

Borbe oko severnih rimskih granica, pad Sirmiuma, nadiranje Avara i Slovena te njihove borbe sa Vizantijom predstavljaju ulazak u srednji vek,a borbe Avara sa Francima (791-796) uvode panonsku ravnicu u sferu ekspanzije Zapadnog carstva. U to doba se učvršćuje crkvena organizacija i Srem dobija episkopiju, a zatim u Xlll veku i biskupiju.

Turski upad u Srem od 1390. do 1392.godine najavljuje novo nemirno poglavlje istorije… Sremska Mitrovica je u tom periodu bila najveće muslimansko naselje severno od reke Save, a posle pobede Eugena Savojskog nad Turcima kod Sente 1697.godine i zaključenja Karlovačkog mira 1699.godine, hrišćanski živalj se seli u Ugarsku i zadržava se na padinama Fruške gore naseljavajući prnjavore podignute oko podignutih ili obnovljenih manastira. Turci u Sremu ostaju do kraja XVll i početka XVlll veka, kada se uspostavlja austrijska vlast.

 Najznačajniji javni objekti iz tog perioda su u stvari čitave naseljske celine: Sremski Karlovci, Petrovaradin, Irig… a od sakralnih objekata najznačajniji su manastiri koji predstavljaju bitne duhovne i privredne centre tog vremena.

Fruška gora je u srednjem veku predstavljala strateški važan prostor,a utvrđrnja koja su na njoj ili njenom podnožju podizana, kontrolisala su i branila ekonomski bitne transportne puteve i posede. Najbolje sačuvana utvrđenja novijeg datuma su Ilok (predstavlja utvrđenu tačku na zapadnim obroncima Fruške gore) i Petrovaradin kao važan strateški položaj na prirodno branjenom mestu (usamljena izdignuta stena koja uranja u Dunav)

U novijem periodu od 1941.do 1945. godine područje Fruške gore predstavlja poprište borbi i zločinačkih dejstava okupacionih nemačkih i ustaških jedinica. Jedan deo manastira je potpuno uništen, neki ni do dana današnjeg nisu obnovljeni (manastir Bešenovo), a značajni spomenici iz tog vremena su: spomenik na Iriškom vencu, Rohalj baze.

Da li Imate pitanje o našim etno apartmanima? Mi imamo odgovor. Pošaljite nam poruku putem dole kontakt forme.