“Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe”

Pod ovim geslom, tradicionalno od 1978 godine PSD Železničar iz Novog Sada organizuje Fruškogorski maraton. Ova manifestacija traje dva dana i jednu noć (ukupno 34 sata) i svake godine okupi više hiljada ljudi (na dosadašnjih 38 maratona učešće je uzelo preko 210.000 ljudi, a više od 75% maratonaca je mlađe od 25 godina). Ono što karakteriše ovaj maraton, je više staza trasiranih po brdovitom šumskom pojasu Fruške gore, prilagođenih kako za fizički spremne, tako i za rekreativce i početnike.

Tabela staza i mapa: pdnaftas.org.rs/index.php/fruskogorski-maraton

Staze su projektovane tako da prolaze kroz najlepše predele Fruške gore i po pravilu su u nagibu (čas ste na grebenu, čas u podnožju). Beli krug i crveno srce u njemu je prepoznatljiva markacija svih 197 km staza maratona, a staze prolaze pored manastira: Grgeteg, Staro Hopovo, Novo Hopovo, Ravanica Vrdnik, Jazak, Bešenovo i Beočin. Na stazama postoje 24 kontrolne tačke, sa stalnim dežurstvima tokom trajanja maratona, na 13 kont. tačaka se nalazi osveženje, dok je na 6 kont. tačaka dežura i sanitetska služba. Sertifikat Svetske Organizacije Maratona su, počevši od 2015.godine dobile 4 staze Fruškogorskog maratona:

  • srednji istočni maraton 1 poen
  • veliki istočni maraton 2 poena
  • ultramaraton 3 poena
  • ultraekstremni 4 poena

I kao takve uvrštene su u red svetskih trka kao kvalifikacione za trku oko Mon Blana !!!

Pravo učešća na Fruškogorskom maratonu imaju sva zainteresovana lica starija od 18 godinakoja se osećaju psiho-fizički spremnim za ovakav vid aktivnosti (dok mlađi od 18 moraju biti u pratnji punoletne osobe).

Prvi Fruškogorski MTB maraton je održan 1992.godine i to u toku pešačkog maratona (grupa entuzijasta i zaljubljenika je učestvovala sa biciklovima), te je tako i nastala ideja o stvaranju Fruškogorskog MTB maratona, prvog brdskog maratona na ovim prostorima.

Počevši od 1993 godine MTB maraton je u organizaciji kluba “Fanatic” iz Novog Sada i održava se u maju za vikend oko Đurđevdana. Maraton se deli na tri staze: Mali, Srednji i Veliki istočni maraton (32km, 56km I 82km) i većina trase staza koristi postojeće staze pešačkog maratona koje su obeležene prepoznatljivim crvenim srcem u belom krugu. Naravno, postoji i deo staza koji je rezervisan samo za MTB maraton, a markacija je strelica usmerena ka pravcu koji je namenjen kao trasa za MTB stazu i natpis MTB uz strelicu.

Mape svih tri staza: Fanatic.rs/opisi-staze-maratona/

U oktobru mesecu 2013.godine, održan je prvi jesenji Fruškogorski MTB maraton, koji za razliku od “majskog” MTB maratona, nije takmičarskog karaktera već služi za upoznavanje, uživanje i druženje svih ljubitelja MTB-a i panonske lepotice Fruške gore.