Grob Branka Radičevića na Stražilovu Branko Radičević (1824-1853) je bio znameniti lirski pesnik koji je prvi počeo da piše na reformisanom srpskom jeziku.Njegovi posmrtni ostaci su iz Beča preneti 1883. godine i sahranjeni na Stražilovu kod Sremskih Karlovaca.

Spomenik Milici Stojadinović-Srpkinji Srpska pesnikinja 20-tog veka rođena u Bukovcu, kao sasvim mala preselila se sa porodicom u Vrdnik (otac joj je bio svešteno lice). Spomen bista se nalazi u porti manastira Ravanica u Vrdniku. Počevši od 1975.godine se održavaju susreti književnica “Milici u pohode” i to u Bukovcu i u Vrdniku.

Spomenik Jovanu Grčiću-Milenku Jovan Grčić (1846-1875) srpski pesnik rođen u Čereviću, u porodici grčkog tgovca,kao stipendista Matice srpske odlazi na studije medicine u Beč, odakle se zbog tuberkuloze vraća u rodni Čerević. Majka ga smešta u manastir Beočin (oaza tišine i spokoja, okružena šumom) gde je ubzo i umro. Sahranjen je uz manastirsku crkvu, sa stihovima Jovana Jovanovića Zmaja na spomeniku: “Evo ti, gore, evo, kojoj si tolko pevo, gora ti čuva telo, a spomen Srpstvo celo !”

Spomenik Duška Trifunovića u Sr.Karlovcima Poznati pesnik Duško Trifunović(1933-2006) je jedan od napoznatijih srpskih pesnika 20 veka,a sasvim sigurno je muzički najpevaniji među pesnicima, budući da su mnoge njegove pesme postale hitovi u izvođenju: Belog dugmeta, Zdra-vka Čolića, Indeksi, Arsena Dedića, Željka Joksimovića… Sahranjen je na groblju u Sremskim Karlovcima po sopstvenoj želji, a spomenik je postavljen na vidikovcu Magarčev breg.

Spomenik spaljenoj knjizi U Irigu,tokom II svetskog rata,književni fond i arhiv čitaonice je u znatnoj meri spaljen i uništen (nesebičnim zalaganjem vojnika vermahta i ustaša).Koliko je poznato, jedinstven spomenik spaljenoj knjizi koji simbolizuje Feniksa,odnosno neuništivost jednog naroda i njegove kulture,nalazi se na platou ispred Doma kulture i Srpske čitaonice.

Kapela mira u Sr.Karlovcima Ova kapela je podignuta u blizini mesta gde je 1699.godine sklopljen čuveni Karlovački mir između hrišćanske alijanse (Austrija,Poljska,Venecija I Rusija), s jedne strane,i Turska imperija sa druge strane, uz posredovanje Holandije I Engleske.

Spomen obeležje Slankamenačka bitka U podnožju Fruške gore kod Slankamena,19.avgusta 1691.godine, austrijska vojska pod komandom princa Ludviga Badenskog,odnela je pobedu nad Turskom vojskom kojom je komandovao Veliki Vezir Mustafa Ćuprilić (na bojnom polju je kosti ostavio sam veliki Vezir i 2000 turskih vojnika). U ovoj bici na strani Austije je učestvovalo i oko 1000 Srba pod komandom Jovana Monasterlije. Spomenik je podignut 1892.godine.

Spomen obeležje Petrovaradinska bitka Ova bitka je vođena 05.avgusta 1716.godine između Austrijske (pod komandom Eugena Savojskog) i Turske vojske ( koju je vodio Ali paša – smrtno ranjen u ovoj bici). Turska vojska je u ovoj bici poražena i prinuđena na povlačenje, a značaj ove bitke je u tome,što su posle nje Turci konačno i zauvek potisnuti južno od Save i Dunava. Na vrhu Vezirac iznad Petrovaradina i Bukovca, a prema Sr.Karlovcima,postavljen je 1902.godine spomenik posvećen velikoj pobedi Eugena Savojskog.

Kipovi na putu Ruma-Irig Podignuti su u znak sećanja na uspešnu borbu protiv kuge koja je u Sremu harala 1795-1796 godine. Na mestu gde su kipovi podignuti, bile su organizovane straže (sanitarni kordoni) koji su sprečavali ulazak i izlazak iz zaraženog Iriga. Kao takav, on predstavlja jedan od retkih, ako ne i jedini, spomenik zdravstvene kulture u ovom delu Evrope.